Anketa

Máte dostatok informácií o nás a našich riešeniach ?

Aktuality / Chrome k dispozícii pre Android

Chrome k dispozícii pre Android

25. 2. 2012

Spoločnosť Google v utorok sprístupnila dlho očakávaný port svojho populárneho webového prehliadača Chrome pre svoj populárny mobilný operačný systém Android. Chrome pre Android prináša najmä podporu mnohých funkcií doteraz nepodporovaných mobilnými prehliadačmi ale tiež inovácie v používaní tabov na smartphonoch a komplexnú synchronizáciu s Chrome na osobnom počítači.  

Spoločnosť Google v utorok sprístupnila dlho očakávaný port svojho populárneho webového prehliadača Chrome pre svoj populárny mobilný operačný systém Android.

Chrome pre Android má byť plnohodnotným prehliadačom s podporou najnovších technológií, postavený je na jadre plnohodnotného Chrome pre PC. Sprístupnená prvá beta verzia je konkrétne postavená na Chrome 16.0.915.75.

Chrome je k dispozícii pre tablety aj smartphony. Na tabletoch je jeho užívateľské rozhranie s tabmi podobné rozhraniu prehliadaču pre klasické PC, na smartphonoch prináša niekoľko inovácií v práci s tabmi.

V základnom pohľade sa zobrazuje len stránka v aktuálnom tabe, medzi tabmi je ale možné jednoducho prepínať dotykovým gestom zľava doprava alebo opačne. Po stlačení tlačidla pre zobrazenie zoznamu tabov sa všetky taby zobrazia ako založené karty, v ktorých sa je pri väčšom množstve možné pohybovať, vybrať si požadovaný tab alebo taby priamo zatvárať.

Ďalšou dôležitou funkciou z užívateľského pohľadu je podpora synchronizácie s Google účtom a cez účet s prehliadačom Chrome bežiacom na PC. Chrome pre Android umožňuje synchronizovať bookmarky, heslá aj históriu navštívených stránok, pri písaní v Omniboxe sú tak navrhované aj stránky navštevované na PC.

Zároveň je synchronizovaný aj zoznam otvorených tabov, na mobilnom zariadení je tak napríklad možné pokračovať v browsovaní z PC.

Podporované je prehliadanie webu v tzv. inkognito režime, pri ktorom prehliadač vytvára novú session, webom neposiela žiadne servermi doteraz uložené dáta a zároveň po ukončení tohto režimu všetky nové uložené dáta zmaže. Podporované je prednačítavanie stránok pre rýchlejšie browsovanie, aktívne je štandardne na WiFi.

V novom tabe je k dispozícii zoznam najnavštevovanejších stránok aj zoznam naposledy zatvorených stránok.

Chrome pre Android podporuje množstvo moderných HTML5 technológií, okrem iného hardvérovo akcelerovaný Canvas, HTML5 video, Indexed DB, WebWorkers, Web Sockets. V Acid3 teste dosahuje plných 100 bodov.

Sprístupnená verzia Chrome pre Android nepodporuje Flash. Zo stanoviska Adobe, ktorá na konci minulého roka avizovala ukončenie vývoja Flashu pre nové verzie mobilných platforiem, vyplýva, že Flash v Chrome pre Android podporovaný ani nebude.


Predstavenie Chrome pre Android (video: Google)



Zaujímavou funkciou pre vývojárov je podpora debuggovania stránok pomocou Chrome na PC.

Podľa prvých testov je Chrome o niečo pomalší ako ostatné populárne prehliadače pre Android, minimálne na Google Galaxy Nexuse v staršom benchmarku SunSpider 0.9.1. Chrome je pomalší ako zabudovaný prehliadač v Androide 4.0 aj Opera Mobile a stabilný Firefox.


Predstavenie Chrome pre Android (video: Google)



Chrome pre Android je k dispozícii len pre najnovšiu verziu Androidu 4.0 s kódovým označením Ice Cream Sandwich. Navyše beta verzia je z neznámych dôvodov dostupná len z 12 krajín, medzi ktorými Slovensko ani napríklad Česká republika nie je.    
© 2011. KAnet. All rights reserved. Mapa stránky | Powered by Kentico CMS for ASP.NET