Anketa

Máte dostatok informácií o nás a našich riešeniach ?

Aktuality / uTorrent 3.0, so streamovaním videa

uTorrent 3.0, so streamovaním videa

30. 6. 2011

Spoločnosť BitTorrent tvorcu BitTorrent protokolu Brama Cohena vo štvrtok vydala novú hlavnú verziu 3.0 svojho najmä na platforme Windows populárneho BitTorrent klienta uTorrent. uTorrent 3.0, ktorý bol dostupný v podobe beta verzie od konca apríla, prináša viacero významných funkčných noviniek, okrem iného streamovanie videa, jednoduchú možnosť prístupu cez web a jednoduché odosielanie súborov.

Spoločnosť BitTorrent tvorcu BitTorrent protokolu Brama Cohena vo štvrtok vydala novú hlavnú verziu 3.0 svojho najmä na platforme Windows populárneho BitTorrent klienta uTorrent.

uTorrent 3.0 prináša viacero významných funkčných noviniek, ktoré zjednodušujú jeho používanie a sprístupňujú viaceré jeho možnosti aj menej technicky zdatným užívateľom.

Streamovanie videa

Jednou z najväčších noviniek novej verzie 3.0 je podpora pre streamovanie sťahovaných videosúborov.

Po aktivácii streamovania torrentu tlačidlom v stĺpci Playback začne uTorrent prioritizovať sťahovania častí videosúboru nachádzajúcich sa na jeho začiatku a po stiahnutí nadefinovanej časti videa ponúka užívateľovi možnosť začať video sledovať ešte počas jeho sťahovania.

Štandardne sa prehrávanie videa spustí síce cez webový prehrávač na stránkach BitTorrentu, v nastaveniach je možné zvoliť ale aj použitie ľubovoľného lokálneho prehrávača. Dobrú podporu sledovania streamovaného videa má napríklad VLC.

V nastaveniach je možné nastaviť tiež dĺžku používaného bufferu, po naplnení ktorého sa spustí streamovanie, od 15 sekúnd po 45 sekúnd.

uTorrent Remote

uTorrent podobne ako iné konkurenčné BitTorrent klienty podporuje a aj v predchádzajúcich verziách podporoval webové rozhranie Web UI, ktoré ho umožňuje ovládať cez webový prehliadač.

Pri BitTorrente bežiacom na PC v domácnosti a za NAT-om / firewallom musí pri prístupe cez Internet k tomuto webovému rozhraniu užívateľ zabezpečiť fixnú IP adresu alebo funkčnú dynamickú DNS adresu a zároveň nastavenie potrebného presmerovania na firewalle.

Hoci technicky zdatný užívateľ samozrejme nemá problém tieto požiadavky splniť, pre bežných užívateľov ide o pomerne komplikované činnosti. Novinka uTorrent Remote sprístupňuje webové rozhranie pre ovládanie uTorrentu na užívateľovom PC z Internetu bez potreby týchto nastavení.

Pri využívaní uTorrent Remote, ktorý si je potrebné povoliť a nastaviť prístupové údaje v sekcii nastavení Remote, užívateľ pristupuje namiesto priamo na uTorrent na svojom PC na webovú stránku remote.utorrent.com respektíve web.utorrent.com spoločnosti BitTorrent. Na servery BitTorrentu pristupuje aj uTorrent na užívateľovom PC a servery spoločnosti následne po prihlásení užívateľa sprostredkovávajú vzájomnú komunikáciu uTorrentu a webovej JavaScript aplikácie bežiacej v prehliadači užívateľa.

Zväčšiť Zväčšiť
uTorrent Remote (vľavo) a uTorrent Web UI, kliknite pre zväčšenie



Podľa BitTorrent celá komunikácia medzi JavaScript aplikáciou bežiacou v prehliadači a uTorrentom na PC užívateľa využíva protokol SRP a šifrovanie dát pomocou AES. Prenášané dáta, napríklad mená, URL adresy, obsah a ďalšie informácie o torrentoch, tak majú byť bezpečne šifrované a odšifrovať ich nemôže ani spoločnosť BitTorrent, ktorej servery zasielanie šifrovanej podoby týchto informácií sprostredkúvajú.

Webové rozhranie dostupné cez web.utorrent.com sa funkčnosťou podobá na rozhranie Web UI poskytovaného uTorrentom pri priamom prístupe, medzi týmito rozhraniami sú ale aj odlišnosti a navyše v súčasnosti majú aj výrazne odlišné vizuálne spracovanie.

Pre prístup k uTorrent klientovi s povoleným prístupom uTorrent Remote je možné tiež namiesto prehliadača použiť Android aplikáciu.

Jednoduché odosielanie

uTorrent ako iné BitTorrent klienty je samozrejme možné využiť aj na posielanie súborov iným užívateľom. Nová verzia 3.0 posielanie súborov pomocou uTorrenu cez BitTorrent výrazne zjednodušuje.

V ľavom dolnom rohu softvéru sa nachádza zóna pre drag-drop-pretiahnutie súboru respektíve viacerých súborov naraz, pre ktoré uTorrent automaticky vytvorí .torrent súbor, začne torrent seedovať a užívateľovi poskytne skrátenú URL smerujúcu na stránky BitTorrentu.

Na tejto stránke si môžu užívatelia, ktorým odosielateľ URL zašle, stiahnuť .torrent súbor, otvoriť jeho magnet URL alebo stiahnuť balíček obsahujúci .torrent súbor aj uTorrent, ktorý zaslaný .torrent stiahne. Počas nášho testu sťahovanie balíčku ale nebolo funkčné, webový server vracal chybu 502.

Súbory odoslané týmto spôsobom sa samozrejme posielajú štandardne cez BitTorrent protokol a jediným seederom je na začiatku užívateľ odosielajúci súbory. Pre sťahovanie je tak potrebné, aby mal odosielajúci užívateľ zapnutý PC a spustený uTorrent.

Prenosná verzia

Nová verzia oficiálne podporuje aj využívanie uTorrentu ako prenosnej aplikácie bez inštalácie, napríklad priamo z USB kľúča.

Na tento účel slúži priamo inštalačný súbor uTorrentu 3.0, potrebné je do adresára, z ktorého sa spúšťa, nakopírovať súbor settings.dat z nejakej existujúcej inštalácie uTorrentu.

Súbor je možné nájsť v adresári s dátami aplikácie, na Windows 7 napríklad v adresári c:\Users\[meno]\AppData\Roaming\uTorrent\.

Ďalšie novinky

Medzi ďalšími novinkami novej verzie je možnosť zjednodušenia užívateľského rozhrania skrytím ľavého navigačného stromu a možnosť pridávania hodnotenia a komentárov k torrentom, ktoré sú dostupné ostatným užívateľom uTorrentu 3.0.

Zlepšená tiež mala byť stabilita.

Zväčšiť
Užívateľské rozhranie uTorrent 3.0, kliknite pre zväčšenie



uTorrent 3.0 je dostupný aj v 64-bitovej verzii, ktorá zatiaľ ale nebola vydaná ako stabilná.

Novú verziu 3.0 je možné sťahovať z www.utorrent.com.
© 2011. KAnet. All rights reserved. Mapa stránky | Powered by Kentico CMS for ASP.NET