Anketa

Máte dostatok informácií o nás a našich riešeniach ?

Aktuality / Google Chrome pokoril Internet Explorer

Google Chrome pokoril Internet Explorer

8. 6. 2012

Chrome je jednotkou. Aj u nás

Globálne štatistiky StatCounter k júnu tohto roka posunuli na prvú priečku internetový prehliadač od Google. Chrome si však už pozíciu svetovej jednotky takpovediac vyskúšal minimálne dvakrát. Vždy na krátku dobu (jeden deň) predbehol Internet Explorer.


Na základe aktuálnych čísiel má Chrome v globále podiel 32,51 percenta, kým konkurenčný rival Internet Explorer sa musí uspokojiť s podielom pod hranicou 32 percent. Na treťom mieste nájdeme pomerne „bezpečne“ Firefox, ktorého podiel je okolo 25 percent. Za ním nasledujú Safari a Opera.

Samozrejme, globálne štatistiky sú jedna vec a podiely produktov v jednotlivých krajinách už druhá. Napríklad v Európe je pomyselným lídrom trhu Firefox s podielom cez 30 percent, kým Chrome je druhý s vyše 29 percentami a Internet Explorer tretí s podielom cca. 27,8 percenta.

V Severnej Amerike vedie stále pomerne jasne Internet Explorer, ktorý je jednotkou aj na kľúčovom trhu – v USA. Dvojkou severoamerického rebríčka je Chrome a tretí Firefox.

Kliknite pre zobrazenie väčšieho obrázku Kliknite pre zobrazenie väčšieho obrázku

Prenesme sa však späť do našich končín. Google Chrome bez rozdielu verzie je jednotkou aj na Slovensku, keďže jeho podiel je 37,13 percenta a Firefox má 35,82 percenta. Ďaleko za nimi je Internet Explorer, ktorý sa na treťom mieste „krčí“ s podielom 13,44 percenta.

Pokračovanie článku nižšie


 

Pre porovnanie, v susednej Českej republike stále vedie Firefox pred Chrome a produktom z dielne Microsoftu.

Ľudia najviac používajú Chrome 19

Pokiaľ sa pozrieme na podiely jednotlivých verzií prehliadačov, dá sa opäť skonštatovať, že vedie produkt od Google. „Typickým“ prehliadačom dnešných počítačov je Chrome verzie 19, ktorý využíva necelá tretina z nich. Na druhom mieste nájdeme Firefox verzie 12 s podielom cez 17 percent, trojkou globálneho rebríčka je Internet Explorer 9 s podielom 16,35 percenta.

Na starom kontinente je situácia analogická ako v globále a Chrome 19 – trochu paradoxne – vedie aj v Severnej Amerike. Hoci tesne stíhaný Internet Explorerom deviatej generácie. Na treťom mieste nájdeme Firefox 12. V USA je však situácia odlišná, vedie Internet Explorer 9 pred Chrome 19.

Kliknite pre zobrazenie väčšieho obrázku Kliknite pre zobrazenie väčšieho obrázku

Na Slovensku ľudia najviac aktuálne používajú Chrome 19, ktorý má podiel cez 34 percent. S odstupom asi siedmich percent nasleduje Firefox 12 a tretí je už produkt Opera 11.6.

Operačné systémy: Vládne stabilita

Od dôb, kedy Windows 7 „pokoril“ svojho predchodcu Windows XP, sa medzi operačnými systémami veľa zaujímavého nedeje. Aktuálna sedmička si neustále upevňuje svoje pozície na trhu, no podiely Windows XP stále nie sú zanedbateľné. Napríklad podľa StatCounter majú „xpéčka“ na Slovensku stále podiel okolo 34 percent, kým Windows 7 má cez 52 %. V globále má Windows 7 polovicu trhu, Windows XP sa nachádza pod 30 percentami.

Kliknite pre zobrazenie väčšieho obrázku Kliknite pre zobrazenie väčšieho obrázku

Typický (herný) počítač? 64-bitový Windows 7 a Intel

Kliknite pre zobrazenie väčšieho obrázkuZaujímavé čísla prináša aj pravidelne aktualizovaný Hardvérový a softvérový prieskum, realizovaný distribučnou platformou Steam. Čísla za máj tohto roka okrem iného dávajú odpoveď na otázku, ako asi vyzerá typický počítač hráčov hier, resp. ľudí zaujímajúcich sa o digitálnu zábavu.

Typický počítač triedy PC je vybavený aspoň dvojjadrovým procesorom, najmä od Intelu a operačným systémom Windows 7 (64-bit). Hráči tiež nezabúdajú na dostatok operačnej pamäte RAM, keďže najväčší počet z nich má v systéme aspoň 5 GB. Medzi rozlíšeniami displejov vedie plné HD a ľudia majú spravidla od 100 do 249 GB voľného priestoru na disku.

Android má u nás štyri percentá

Na záver pridajme naše štatistiky, ktoré sa opierajú o návštevnosť webu Živé.sk. Dáta sú platné k máju tohto roka. Medzi systémami pomerne jasne vedie Windows 7, no snáď ešte zaujímavejší údaj ponúka pohľad na používanie systému Android. Mobilný operačný systém od Google používali už štyri percentá našich čitateľov.

Jednotkou medzi prehliadačmi podľa verzií je Firefox 12.x, ktorý používala asi pätina návštevníkov. Hneď za ním nájdeme Chrome 18 s podielom 18 percent. Tretím je opäť Chrome, tentoraz verzie 19, ktorú v máji používalo 11,4 percenta návštevníkov. Ďalej nasleduje Internet Explorer 9 a 8, oba zhruba s podielom okolo deviatich percent.

 

© 2011. KAnet. All rights reserved. Mapa stránky | Powered by Kentico CMS for ASP.NET