Anketa

Máte dostatok informácií o nás a našich riešeniach ?

Aktuality / Google fotí aj slovenské mestá so zníženou kamerou, flotilou 20 áut

Google fotí aj slovenské mestá so zníženou kamerou, flotilou 20 áut

23. 4. 2012

Rovnako ako v Českej republike fotí spoločnosť Google aj ulice slovenských miest už s novou zníženou kamerou nachádzajúcou sa vo výške 2.3 až 2.4 metra nad povrchom vozovky. Slovensko fotí flotila pozostávajúca zrejme z minimálne 20 vozidiel. Google bude dodržiavať pri fotení viacero odporúčaní slovenského Úradu na ochranu osobných údajov, nie ale všetky.

Rovnako ako v Českej republike fotí spoločnosť Google aj ulice slovenských miest pre svoju službu Google Street View, ktoré začala fotiť minulý týždeň, už s novou zníženou kamerou.

Pre server DSL.sk to potvrdila spoločnosť Google aj Úrad na ochranu osobných údajov.

Vozidlá

Google pôvodne fotil pre Street View snímky s kamerou vo výške 2.7 metrov. Výška kamery sa nepozdávala najskôr japonskému a následne aj českému úradu na ochranu osobných údajov. V Japonsku spoločnosť musela fotky prefotiť, v Českej republike získala povolenie opäť fotiť v máji minulého roka po dohode na znížení na 2.3 až 2.4 metre.

Spoločnosť pôvodne argumentovala, že zníženie výšky kamier by znížilo kvalitu služby. Napokon ale spoločnosť nasadila novú generáciu technológie, ktorou v súčasnosti fotí Slovensko a už aj ostatné krajiny v Európe. Na otázku, čo viedlo k zníženiu výšky kamier aj v ďalších krajinách a či proti výške kamier protestovalo viacero krajín, spoločnosť serveru DSL.sk konkrétne neodpovedala.

Autá fotiace pre Street View už po škandále s uchovávaním všetkej zachytenej komunikácie po nezašifrovaných WiFi sieťach dáta o WiFi sieťach nezbierajú. Vozidlá ale nefotia len fotky, 3D laserovými snímačmi snímajú aj 3D model fotených lokalít.

Spoločnosť nekomentuje počet vozidiel, ktoré snímajú slovenské mestá. Jeden z našich čitateľov ale zachytil na parkovisku v Bratislave, kde sa zdržiavali pred začiatkom fotenia, flotilu dvadsiatich vozidiel. Dá sa preto predpokladať, že Slovensko bude fotiť minimálne takýto počet vozidiel.

Zväčšiť
Flotila áut z 11. apríla pripravená fotiť Slovensko, kliknite pre zväčšenie (foto: Martin Habdák)

Lokality

Ako sme informovali v tomto článku, Google oznámil fotenie v 19 slovenských mestách, Banskej Bystrici, Bardejove, Bratislave, Humennom, Komárne, Košiciach, Leviciach, Liptovskom Mikuláši, Martine, Nitre, Nových Zámkoch, Poprade, Prešove, Prievidzi, Rimavskej Sobote, Spišskej Novej Vsi, Trenčíne, Trnave a Žiline.

Aktuálne v zozname miest, ktoré fotí, uvádza navyše ale až 12 ďalších miest, konkrétne mestá Banská Štiavnica, Žarnovica, Gelnica, Michalovce, Zlaté Moravce, Kežmarok, Levoča, Vranov nad Topľou, Ilava, Partizánske, Hlohovec a Tvrdošín.

Ochrana súkromia

Zverejňovanie zoznamu miest, kde sa aktuálne fotí, patrí medzi viaceré dodržiavané odporúčania slovenského Úradu na ochranu osobných údajov, ÚOOÚ, ktoré Google štandardne dodržiava v každej krajine.

Spoločnosť má tiež v špeciálnom režime pristupovať k foteniu v blízkosti citlivých objektov ako sú školy, nemocnice a kostoly, napríklad nefotiť v čase začiatku a konca vyučovania a dostatočne rozmazávať fotky v blízkosti nemocníc a kostolov. Google má podľa svojho stanoviska nastavené zvláštne pravidlá pre fotenie takýchto objektov, spoločnosť ich ale bližšie nešpecifikovala.

Jedno z dobrovoľných odporúčaní ÚOOÚ, odporúčanie o informovaní o prebiehajúcom fotení na lokálnej úrovni samospráv, ale Google dodržiavať nebude. "Úrad odporúčal informovať verejnosť nielen prostredníctvom masovokomunikačných prostriedkov, ale aj príslušných obecných úradov (napr. prostredníctvom miestneho rozhlasu, vývesnej tabule, webového sídla miest a iných), informačných centier a podobne," uviedla pre server DSL.sk Libuša Staňová, tlačová tajomníčka Úradu na ochranu osobných údajov.

Spoločnosť v tejto súvislosti uviedla, že presné termíny jázd nie je možné vopred potvrdiť, keďže ich ovplyvňuje viacero faktorov, a verejnosť informovala prostredníctvom masmédií.

V Českej republike spoločnosť podľa oznámenia českého ÚOOÚ podľa dohodnutných podmienok musí samosprávy o fotení na území ich miest priamo informovať.

Dostupnosť fotiek

Zatiaľ nie je jasné, kedy presne Google získané fotky slovenských miest sprístupní. Samotné fotenie nemá presne stanovený harmonogram. "Terén, hustota obyvateľstva, počasie ako aj hustota dopravy sú len niektoré z mnohých faktorov, ktoré ovplyvňujú čas, za ktorý sme schopní pokryť vybranú oblasť," uviedla pre server DSL.sk Dáša Tkáčová z mediálneho zastúpenia Google pre Slovensko.

Fotenie tak môže podľa okolností trvať aj niekoľko mesiacov, ďalších niekoľko mesiacov sa fotky budú spracovávať a napríklad automaticky rozmazávať tváre a poznávacie značky vozidiel. Sprístupnenie fotografií je tak možné očakávať zrejme najskôr v treťom štvrťroku.
© 2011. KAnet. All rights reserved. Mapa stránky | Powered by Kentico CMS for ASP.NET