Anketa

Máte dostatok informácií o nás a našich riešeniach ?

Aktuality / Google spúšťa platenie mobilom

Google spúšťa platenie mobilom

7. 6. 2011

Spoločnosť Google, okrem iného prevádzkovateľ najpoužívanejšieho webového vyhľadávača, tvorca v súčasnosti už najpoužívanejšieho operačného systému na nových predávaných smartphonoch Android a celkovo najväčší poskytovateľ webových služieb, oznámila vstup do ďalšieho odvetvia, začínajúceho segmentu platenia mobilom. Spoločnosť na konci uplynulého týždňa predstavila novú službu respektíve aplikáciu Google Wallet, mobilnú elektronickú peňaženku.

Spoločnosť Google, okrem iného prevádzkovateľ najpoužívanejšieho webového vyhľadávača, tvorca v súčasnosti už najpoužívanejšieho operačného systému na nových predávaných smartphonoch Android a celkovo najväčší poskytovateľ webových služieb, oznámila vstup do ďalšieho odvetvia, začínajúceho segmentu platenia mobilom vo fyzických kamenných obchodoch.

Spoločnosť na konci uplynulého týždňa predstavila novú službu respektíve aplikáciu, mobilnú peňaženku Google Wallet, a ďalšie súvisiace služby a platformu.

Základným produktom Google v oblasti platieb mobilom bude aplikácia Google Wallet. Google Wallet je aplikáciou pre operačný systém Android, ktorá je elektronickou obdobou fyzickej peňaženky a v ktorej sú uchované informácie o skutočných platobných kartách, virtuálnych platobných kartách, darčekových kartách, vernostných kartách, zľavových kupónoch a podobne.

Google Wallet následne umožňuje užívateľovi iba pomocou tejto aplikácie, bez nutnosti mať fyzicky pri sebe v elektronickej peňaženke uložené platobné karty, platiť a to bezdrôtovo pomocou technológie NFC, Near Field Communication. Platba pozostáva z autorizácie platby priložením smartphonu so spustenou aplikáciou Wallet k platobnému terminálu.

Aplikácia a celá platforma majú byť dostatočne bezpečné, informácie o platobných kartách potrebné pre platenie sú uložené v na to určenom NFC čipe.

Google sa podobne ako pri iných produktoch zameriava zatiaľ na USA, Wallet zatiaľ podporuje z dnes existujúcich platobných kariet iba MasterCard karty vydané americkou bankou Citi. Okrem toho ale podporuje virtuálne platobné karty s kreditom prevádzkované priamo spoločnosťou Google, kredit na ktorých bude možné dobíjať platbou napríklad z ľubovoľnej platobnej karty.

Platiť pomocou Google Wallet bude hneď od začiatku možné minimálne na všetkých predajných miestach, ktoré podporujú bezdrôtovú platbu pomocou kariet MasterCard PayPass.

V súčasnosti je s aplikáciou priamo kompatibilný a disponujúci potrebným NFC čipom iba jeden smartphone, Nexus S 4G predávaný operátorom Sprint. V najbližších mesiacoch sa očakáva uvádzanie viacerých modelov s podporou NFC, Google zároveň plánuje umožniť platiť aj smartphonmi s NFC čipom v podobe nálepky.

Google Wallet navyše oproti náhrade fyzických platobných kariet umožňuje využívať výhody elektronického fungovania aj u ďalších často používaných nástrojov pri spotrebiteľskom nakupovaní, vernostných kariet, darčekových kariet, zľavových kupónov. Protokol a služba označované Google SingleTap umožnia informácie o týchto nástrojoch medzi aplikáciou Wallet a platobným terminálom vymeniť jedným priblížením telefónu, od predajcov sú ale vyžadované terminály špecificky podporujúce SingleTap.

Aplikácia zároveň umožní pridávať do peňaženky zľavové kupóny nájdené na Internete, spojením cez Google účet, ale tiež zľavové kupóny napríklad na plagátoch prenesiteľné do telefónu pomocou NFC. Google samozrejme vo Wallet umožní využívať aj zľavy zo svojej skôr ohlásenej služby Google Offers.

V budúcnosti Wallet zároveň umožní po zaplatení do telefónu priamo preniesť účet, prvá sprístupnená verzia to umožňovať zrejme nebude.

Celá platforma ohľadom Google Wallet je podľa spoločnosti otvorená a integrovať jej podporu môžu ľubovoľné banky a spoločnosti vydávajúce platobné karty prípadne iné platobné nástroje, spoločnosti spracúvajúce platby, tvorcovia platobných terminálov, výrobcovia mobilov a mobilní operátori, predajcovia.

Podľa FAQ banky a spoločnosti vydávajúce karty Google za podporu svojich kariet neplatia, zároveň si spoločnosť neberie ani percentá z uskutočnených transakcií.

Podľa vyjadrení predstaviteľov spolupracujúcich spoločností počas predstavenia Google Wallet sú aplikácia a služba v súčasnosti už technicky funkčné, oficiálne budú ale sprístupnené neskôr tento rok, podľa Google v lete. Zatiaľ nie je definitívne jasné, či bude služba spustená najskôr len v USA.

Zatiaľ zverejnené informácie o Google Wallet je možné nájsť na google.com/wallet.
© 2011. KAnet. All rights reserved. Mapa stránky | Powered by Kentico CMS for ASP.NET