Anketa

Máte dostatok informácií o nás a našich riešeniach ?

Aktuality / Nemecký súd zakázal Microsoftu predávať Windows 7, predaj zatiaľ pokračuje

Nemecký súd zakázal Microsoftu predávať Windows 7, predaj zatiaľ pokračuje

2. 5. 2012

Regionálny súd v nemeckom Mannheime dnes svojim rozhodnutím v prípade patentovej žaloby Motoroly proti Microsoftu zakázal predaj a distribúciu Windows 7, Xboxu 360, Internet Exploreru a Windows Media Playeru.

Informuje o tom Florian Mueller.

Dôvodom žaloby sú dva patenty Motoroly na kompresné technológie pre video, ktoré sú využívané v kódeku H.264 používanom vo vymenovaných produktoch Microsoftu a za ktoré Microsoft v súčasnosti neplatí licenčné poplatky. Spor má ale komplikované pozadie.

Patentované technológie sú totiž nevyhnutné pre implementáciu H.264 a Motorola by ich mala licencovať za nediskriminačných a férových podmienok. Podľa Microsoftu tak ale Motorola nerobí a požaduje prehnané licenčné poplatky, Microsoft ju preto v USA žaluje.

Dnešné rozhodnutie nemeckého súdu znamená, že po zložení finančnej zábezpeky Motorolou by začal zákaz okamžite platiť a Microsoft by bol povinný stiahnuť svoje produkty z trhu. Zábezpeka slúži na účely úhrady prípadnej škody, ktorá by Microsoftu bola zákazom spôsobená v prípade konečného právoplatného rozsudku v prospech Microsoftu.

Motorole ako americkej spoločnosti takýto krok ale v apríli minimálne do budúceho týždňa zakázal americký súd, ktorý rozhoduje o férovosti licenčných poplatkov vyžadovaných Motorolou od Microsoftu. Predaj a distribúcia produktov Microsoftu sa tak zatiaľ nezastavuje.

Celý spor ale považuje spoločnosť Microsoft zrejme za mimoriadne vážny, keď kvôli nemu na začiatku apríla oznámila presťahovanie európskeho distribučného centra z Nemecka do Holandska. V opačnom prípade by sa v prípade prehry zákaz vzťahoval aj na celoeurópsku distribúciu.

Zdroj DSL.sk
© 2011. KAnet. All rights reserved. Mapa stránky | Powered by Kentico CMS for ASP.NET