Anketa

Máte dostatok informácií o nás a našich riešeniach ?

Aktuality / Microsoft kúpil Skype

Microsoft kúpil Skype

11. 5. 2011

Spoločnosť Microsoft dnes oznámila odkúpenie spoločnosti Skype prevádzkujúcej rovnomennú populárnu službu hlasových hovorov a videohovorov po Internete. Microsoft zaplatí za Skype 8.5 miliardy dolárov, avizuje ďalšiu podporu aj na platformách nepatriacich spoločnosti ale tiež podporu na doteraz nepodporovaných Microsoft platformách.

Spoločnosť Microsoft dnes oficiálne oznámila odkúpenie spoločnosti Skype prevádzkujúcej rovnomennú populárnu službu hlasových hovorov a videohovorov po Internete.

Odkúpenie schválili správne rady oboch spoločností, prišlo k podpísaniu zmluvy a transakcia už podlieha len schváleniu regulačnými orgánmi. Spoločnosti očakávajú dokončenie transakcie do konca tohto roka.

Microsoft kupuje Skype od súčasných vlastníkov, investorov na čele so Silver Lake, za 8.5 miliardy dolárov v hotovosti.

Microsoft zároveň s oznámením získania Skype informoval o ďalších zámeroch s touto službou.

Skype bude podporovaná na Xboxe s Kinectom, na mobilnom operačnom systéme Windows Phone a ďalších nešpecifikovaných Windows zariadeniach.

Zároveň sieť Skype má byť prepojená s Xbox Live a komunikovať so Skype užívateľmi bude možné aj z produktov Outlook a Lync.

Pokračovať má aj podpora platforiem nevlastnených Microsoftom. "Microsoft bude pokračovať v investovaní do Skype klientov pre ne-Microsoft platformy a ich podpory," uvádza v oznámení Microsoft.

Microsoft pre Skype vytvorí v štruktúre spoločnosti samostatnú divíziu.

V marci Skype dosiahla 30 miliónov súčasne pripojených užívateľov, v minulom roku ju podľa Microsoftu využívalo celkom 170 miliónov užívateľov a prevolalo 207 miliárd minút hlasových a videohovorov.

Skype ako službu pre hlasové hovory po Internete s P2P infraštruktúrou využívajúcou na prenos dát počítače a pripojenie zapojených užívateľov vytvorila dvojica Niklas Zennstrom a Janus Friis, stojaca predtým za P2P službou zdieľania súborov Kazaa.

V roku 2005 službu od nich a ďalších investorov kúpila spoločnosť eBay za 2.6 miliardy dolárov. Pre nedosahovanie očakávaných finančných výsledkov eBay v roku 2009 predal 70% podiel súkromným investorom za 2 miliardy dolárov. V minulom roku investori začali pôvodne pripravovať vstup Skype na burzu.
© 2011. KAnet. All rights reserved. Mapa stránky | Powered by Kentico CMS for ASP.NET