Anketa

Máte dostatok informácií o nás a našich riešeniach ?

Aktuality / Internet si na 24 hodín naostro otestuje IPv6

Internet si na 24 hodín naostro otestuje IPv6

15. 2. 2011

Viacero najväčších poskytovateľov internetového obsahu v stredu oznámilo plánovaný 24-hodinový globálny ostrý test novej verzie základného protokolu Internetu, IPv6. Účasť v teste prisľúbili prevádzkovatelia troch zo štyroch v súčasnosti najnavštevovanejších stránok sveta a dve siete distribujúce obsah pre ďalšie významné webové stránky. Test prichádza v čase, keď sa na jednotlivých úrovniach postupne začínajú míňať dostupné IPv4 adresy.

Viacero najväčších poskytovateľov internetového obsahu v stredu oznámilo plánovaný 24-hodinový globálny ostrý test novej verzie základného protokolu Internetu, IPv6, pod záštitou organizácie Internet Society.

V rámci testu zapojení poskytovatelia na svojich hlavných webových stránkach zapnú podporu pre IPv6. Užívatelia, ktorí budú mať v čase testu aj IPv6 adresy, sa tak začnú na tieto stránky pripájať namiesto protokolu IPv4 protokolom IPv6, ktorý má vyššie preferencie.

K testu sa zatiaľ pridali Google, Facebook a Yahoo, ktorí sa v rebríčku najväčších prevázkovateľov stránok podľa počtu ich mesačných návštevníkov nachádzajú na prvom, treťom a štvrtom mieste. Okrem toho sa testu zúčastnia aj prevádzkovatelia sietí distribujúcich obsah pre množstvo ďalších významných webov, Akamai a Limelight Networks.

K testu príde v stredu 8. júna tohto roku, po dobu 24 hodín od 0:00 UTC.

"Cieľom testu je pokúsiť sa ladiť problémy s nasadzovaním kompletnej end-to-end IPv6 služby," uviedol pre DSL.sk k účelu testu Vint Cerf, viceprezident Google, spolutvorca protokolu TCP/IP, tvorca nového protokolu pre dátovú komunikáciu vo vesmíre a bývalý predseda správnej rady organizácie ICANN spravujúcej domény a DNS servery najvyššej úrovne a priestor IP adries.

Podľa Cerfa Google sprístupní cez IPv6 všetky jeho služby. "Dúfame, že zahrnieme tiež YouTube," odpovedal Cerf na otázku servera DSL.sk, či sa test bude týkať aj CDN siete respektíve serverov poskytujúcich YouTube videá.

Google a napríklad aj Facebook majú svoje stránky už aj v súčasnosti dostupné cez IPv6 na samostatných doménach, ipv6.google.com respektíve www.v6.facebook.com. Google okrem toho umožňuje záujemcom pristupovať cez IPv6 na jeho služby aj na bežných doménach, po registrácii používaného DNS rekurzívneho servera a pri splnení špecifických podmienok.

Svoje hlavné stránky veľké webové služby zatiaľ cez IPv6 všetkým užívateľom ale nesprístupňujú. Jedným z dôvodov je skutočnosť, že časť internetových užívateľov má z rozličných dôvodov technické problémy pri prístupe na stránky, ktoré sú dostupné cez IPv4 aj IPv6. Dôvodom týchto problémov sú najčastejšie nesprávne nakonfigurované domáce routre, počítače a iné zariadenia, celkovo má podľa odhadov problémy približne 0.05% užívateľov.

Zároveň internetová IPv6 infraštruktúra, poskytovateľov pripojenia, tranzitných operátorov aj samotných prevádzkovateľov stránok, doteraz nebola výraznejšie otestovaná.


Percento návštevníkov google.com, ktorí by sa mohli ku google.com pripojiť cez IPv6 (graf: Google)



V súčasnosti podľa štatistík Google disponuje IPv6 konektivitou približne len medzi 0.2% až 0.3% návštevníkov google.com, väčšina z nich disponuje natívnou IPv6 konektivitou.

Títo sa ku google.com v súčasnosti samozrejme nepripájajú cez IPv6, keďže google.com pre bežných užívateľov nie je prístupný cez IPv6. Percento znamená počet užívateľov, ktorí by sa ku google.com cez IPv6 pripájali v prípade dostupnosti tejto domény cez IPv6. Spoločnosť ho zisťuje na základe štatistiky na náhodnej vzorke návštevníkov, ktorých necháva sťahovať cez IPv6 URL vloženú do stránky s výsledkami vyhľadávania.

Google plánuje v júnovom teste priamo testovať a podporovať len natívne IPv6, potvrdil Vint Cerf pre DSL.sk. Spoločnosť tak svoje servery sprístupní len na natívnych IPv6 adresách. Natívne IPv6 adresy ale podľa dostupných informácií neposkytuje svojim zákazníkom z radov domácností a individuálnych zákazníkov zatiaľ žiadny zo slovenských veľkých celonárodných poskytovateľov pripojenia.

Na natívne IPv6 adresy sa môžu pripojiť aj užívatelia využívajúci IPv6 tunelované cez verejné protokoly nad IPv4, najmä 6to4 a Teredo, napríklad dominujúci operačný systém Windows v štandardnom nastavení v súlade so štandardom RFC 3484 ale preferuje pred IPv6 spojením medzi PC s tunelovanou IPv6 adresou a serverom s natívnou IPv6 adresou natívne spojenie cez IPv4 protokol. Pre otestovanie pripájania aspoň cez tunelované IPv6 si je možné toto nastavenie zmeniť a naopak preferovať tunelované IPv6 spojenie pred natívnym IPv4.

Test IPv6 príde v čase, keď organizácia IANA už zrejme nebude mať k dispozícii žiadne voľné IPv4 adresy pre rozdeľovanie regionálnym registrátorom. V súčasnosti má totiž k dispozícii ešte sedem /8 voľných blokov IPv4 adries, po pridelení ďalších dvoch ale zvyšných päť rozdá po jednom každému regionálnemu registrátorovi. Podľa dostupných odhadov by k tomu malo prísť vo februári.

V závislosti na regióne začnú následne dochádzať voľné IPv4 adresy aj regionálnym registrátorom, prvému by sa podľa dostupných odhadov mali minúť ešte tento rok prípadne na začiatku budúceho. Ďalší vývoj a jeho časový priebeh je v súčasnosti možné presne len veľmi ťažko odhadovať, pri predpokladanom rýchlo rastúcom počte zariadení s internetovou konektivitou sa minimálne niektorí poskytovatelia ale pravdepodobne už v blízkej budúcnosti nevyhnú intenzívnemu nasadzovaniu nového protokolu IPv6.
© 2011. KAnet. All rights reserved. Mapa stránky | Powered by Kentico CMS for ASP.NET