Anketa

Máte dostatok informácií o nás a našich riešeniach ?

Aktuality / Windows 8 je hotový

Windows 8 je hotový

23. 8. 2012

Nová verzia operačného systému Windows pre osobné počítače ale tiež tablety, Windows 8, je dokončená a v súčasnosti ju už majú k dispozícii výrobcovia počítačov. Spoločnosť Microsoft to oznámila dnes spolu so zverejnením dátumov dostupnosti pre špecifické skupiny užívateľov, ktoré získajú prístup k Windows 8 skôr ako v deň jeho všeobecnej dostupnosti 26. októbra. Finálnou verziou sa nakoniec stal build s číslom 9200. 

Nová verzia operačného systému Windows pre osobné počítače ale tiež tablety, Windows 8, je dokončená a spoločnosť Microsoft už finálnu tzv. RTM, Released To Manufacturing, verziu sprístupnila výrobcom PC pre jej predinštalovávanie na nové PC. 


Spoločnosť to oznámila dnes. 

Finálnou verziou sa stal build číslo 9200. 

Ako spoločnosť oznámila už minulý mesiac, Windows 8 bude oficiálne uvedený na trh 26. októbra. Dnes ale spoločnosť oznámila dátumy dostupnosti aj pre skupiny užívateľov, ktoré získajú prístup k Windows 8 skôr. 

15. augusta to budú vývojári a IT profesionáli s MSDN a TechNet predplatným, 16. augusta zákazníci so Software Assurance licenciami a členovia Microsoft Partner Network, 20. augusta spoločnosti so štatútom Microsoft Action Pack Providers. 

1. septembra získajú oficiálny prístup k Windows 8 veľkí zákazníci s multilicenciami, ktorí nie sú zapojení v programe Software Assurance. 

Ako spoločnosť oznámila už v apríli, Windows 8 bude pre bežné PC postavené na x86 procesore pre individuálnych užívateľov k dispozícii len v dvoch základných edíciách, jednoducho Windows 8 a Windows 8 Pro. Pre platformy s ARM procesorom bude k dispozícii edícia Windows RT. 

 
Logo Windows 8



Vo Windows 8 je prítomných viacero výrazných noviniek a zmien oproti predchádzajúcim verziám Windows. Nové je užívateľské rozhranie Metro a programové rozhranie pre programovanie aplikácií pre toto rozhranie WinRT. 

Veľkou novinkou je podpora novej architektúry ARM. 

Významnou novinkou z pohľadu spôsobu distribuovania aplikácií je zabudovaný obchod s aplikáciami Windows Store. 

Okrem toho sa vo Windows 8 nachádza viacero nových technológií a funkcií. Celkovo sú v tejto verzii podľa Microsoftu tisícky nových funkcií. 

Windows 8 si vyslúžil ale najmä za posledné týždne a mesiace veľké množstvo kritiky, najmä za nevhodnosť a neergonomickosť rozhrania Metro pri ovládaní myšou a klávesnicou na klasických osobných počítačoch a pretláčanie tohto spôsobu ovládania aj na takéto nedotykové zariadenia. 

Prvé počítače s predinštalovaným Windows 8 sa začnú predávať v deň dostupnosti tohto OS 26. októbra. 

Upgrade na Windows 8 u existujúcich PC bude do konca januára 2013 výrazne lacnejší ako tomu bolo u predchádzajúcich verzií Windows. Upgrade na vyššiu edíciu Windows 8 Pro bude stáť z Windows 7 ale tiež Windows Vista a XP 40 eur pri stiahnutí inštalačných súborov cez Internet. 

Zákazníci, ktorí si zakúpili nové PC od 2. júna, budú môcť získať upgrade na Windows 8 za 15 eur. 
© 2011. KAnet. All rights reserved. Mapa stránky | Powered by Kentico CMS for ASP.NET